Desery z chia/ siemieniem lnianym

Kokosowy pudding chia


Składniki na 4 – 5 porcji:

  • 1 duża puszka mleka kokosowego / 400 ml
  • 100 ml dowolnego mleka lub wody
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 – 2 łyżeczki miodu, syropu z agawy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Do miski wlej obydwa rodzaje mleka, ziarna chia oraz słodziwo. Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 1 – 2 minuty, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.

Podawać z owocami.

Lemoniada z Chia

Składniki:

  • 1 łyżka nasion chia
  • Szklanka wody
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

Dodaj nasiona chia do szklanki wody, a następnie odstaw je na dwie godziny, aż do uzyskania żelowej konsystencji.
Później wyciśnij sok z cytryny, dodaj miód.

Jabłkowy chias

Składniki:

  • Nasiona chia 2 łyżki
  • sok jabłkowy 250 ml
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Do kubka wlej sok jabłkowy, sok z cytryny, opcjonalnie dowolne słodziwo oraz wsyp nasionka chia. Mieszaj przez 1 minutę i wstaw do lodówki na całą noc. Przed wypiciem wymieszaj.

Jogurtowe chia z owocami

  • duży jogurt naturalny (ok. 400 g),
  • 2 łyżki nasion chia,
  • ulubione owoce,
  • 4 łyżki muesli,
  • 4 łyżeczki miodu (możesz pominąć),
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wymieszaj nasiona chia z jogurtem i odstaw do lodówki na min 3 h lub całą noc.
Na dnioo szklanki/słoiczka/pucharka ułóż owoce, potem jogurt z nasionami chia, łyżkę muesli, na to łyżeczkę miodu. Na wierzchu również mogą pojawić się owoce.