Kokosowy pudding chia
Składniki na 4 – 5 porcji:
- 1 duża puszka mleka kokosowego / 400 ml
- 100 ml dowolnego mleka lub wody
- 4 łyżki nasion chia
- 1 – 2 łyżeczki miodu, syropu z agawy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do miski wlej obydwa rodzaje mleka, ziarna chia oraz słodziwo. Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 1 – 2 minuty, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
Podawać z owocami.
Lemoniada z Chia
Składniki:
- 1 łyżka nasion chia
- Szklanka wody
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dodaj nasiona chia do szklanki wody, a następnie odstaw je na dwie godziny, aż do uzyskania żelowej konsystencji.
Później wyciśnij sok z cytryny, dodaj miód.
Jabłkowy chias
Składniki:
- Nasiona chia 2 łyżki
- sok jabłkowy 250 ml
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Do kubka wlej sok jabłkowy, sok z cytryny, opcjonalnie dowolne słodziwo oraz wsyp nasionka chia. Mieszaj przez 1 minutę i wstaw do lodówki na całą noc. Przed wypiciem wymieszaj.
Jogurtowe chia z owocami
- duży jogurt naturalny (ok. 400 g),
- 2 łyżki nasion chia,
- ulubione owoce,
- 4 łyżki muesli,
- 4 łyżeczki miodu (możesz pominąć),
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wymieszaj nasiona chia z jogurtem i odstaw do lodówki na min 3 h lub całą noc.
Na dnioo szklanki/słoiczka/pucharka ułóż owoce, potem jogurt z nasionami chia, łyżkę muesli, na to łyżeczkę miodu. Na wierzchu również mogą pojawić się owoce.