Śniadania :
Wrap jajeczny
Składniki:
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sosu czosnkowego( jogurt naturalny czosnek, sól pieprz, oregano)
- 50 g pieczonego indyka kurczaka
- ulubione warzywa np pomidor, cebula, sałata
Sposób przygotowania:
Jajka wbij do miseczki i wymieszaj z przyprawami. Na rozgrzaną patelnię z olejem wlej masę jajeczną i smaż ok 3-4 min. z każdej z stron. Omlet przełóż na talerz, poczekaj aż ostygnie. Przesmaruj omleta np. sosem czosnkowym lub innym ulubionym, ułóż warzywa, mięso i zwiń omleta w rulon
Nocna owsianka czekoladowa
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego SKYR
- 1 łyżeczka kakao
- 10 g masła orzechowego
- 150 ml mleka 1,5%, lub napoju roślinnego
- 40-50 g płatków owsianych górskich
- owoc do wyboru: jabłko, gruszka truskawki, maliny, pomarańcza
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wymieszaj z mlekiem, jogurtem oraz kakao i włóż na noc do lodówki. Rano dodaj masło orzechowe, owoc.
Pasta z awokado
Składniki:
- Sałata
- Awokado
- 1/2 ząbka czosnku
- Czarnuszka – 2 g (2 szczypty)
- Suszone pomidory (3 sztuki)
Sposób przygotowania:
Awokado obrać ze skóry, rozgnieść widelcem. Dodać posiekane pomidorki, czosnek, czarnuszkę i ulubione przyprawy. Tak przygotowaną pastą posmarować chleb/ Podawaj z sałatką z pomidorków kiełków, pestek dyni czy słonecznika.
Lekkie placuszki na mące kokosowej
( 2 porcje)
Składniki:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 15 g mąki kokosowej
- 15 g ksylitolu* (można pominąć)
- 5 g oleju kokosowego, do usmażenia placuszków
- 2 – 3 łyżki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy w misce na sztywną pianę (ze szczyptą soli).
Do piany dodajemy mąkę kokosową, ksylitol i żółtka, delikatnie mieszamy (tu już nie ubijamy mikserem bo masa opadnie!) Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę oleju kokosowego, dużą łyżką nakładamy masę formując placuszki (po ok. 2 pełne łyżki na placka).
Smażymy 4 – 5 min na najmniejszym ogniu, aż spód zetnie się i zarumieni. Delikatnie odwracamy na druga stronę. Z drugiej strony wystarczy ok. 2 minut.
Podawaj z owocami, odrobiną jogurtu naturalnego
II Śniadanie
Salatka z kurczakiem:
- Mix sałat – 60 g (1 porcja)
- Pomidor – 160 g (1 sztuka)
- Ogórek zielony – 80 g (1 porcja)
- Kurczak, filet z piersi – 100 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
- Słonecznik, nasiona – 5 g (1 łyżeczka)
- Oliwa – 5 g (1 łyżeczka
- Ogórek kiszony
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić, doprawić swoimi ulbionymi przyprawami i przesmażyc. Pestki podprażyć na patelni. Warzywa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić
Koktajl malinowy z mango
- 1/2 mango –
- Mrożone maliny – 60 g
- 200-250 ml mleka kokosowego
- Migdały – 12 g (12 sztuk)
- Sposób przygotowania Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera i miksować aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Migdały zjeść.
Deser z jabłkami
Prażone jabłka:
- 2-3 duże jabłka
- 2 łyżki nasion chia
- 1-1,5 łyżki cynamonu
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub wanilii
- 3/4 szklanki wody
Biała warstwa:
- 3 łyżki nasion chia
- 10 łyżek płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki mleka, lub napoju roślinnego
- ok. 200-250 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:
Biała masa : Mieszamy ze sobą nasiona chia, płatki owsiane, mleko, jogurt i cynamon . Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na ponad 2 godziny tak, żeby płatki i chia wchłonęły płyn, a masa stała się mocna i gęsta
Masa jabłkowa:
Obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich cynamon i ksylitol.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy łyżeczkę masła klarowanego. Na patelnię wrzucamy starte jabłka z cynamonem. Dodajemy wanilię, a po chwili wodę. Dokładnie wszystko mieszamy.
W słoiczku czy innym naczyniu układamy naprzemiennie warstwę białą i warstwę jabłkową
Koktajl czekoladowy
1/2 szklanki mleka, napoju migdałowego
–1/2 mało dojrzałego banana
–1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki kakao bez cukru
–1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
Obiad
Indyk/kurczak w sosie koksowym z limonka i chilli
( 2-3 porcje)
- 2 średnie piersi z kurczaka/indyka około 400g
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 papryczki chilli bez nasion
- sok wyciśnięty z 1/2 średniej limonki
- 200 ml mleczka kokosowego (21% tłuszczu)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub opcjonalnie natki pietruszki (jeśli nie lubisz możesz pominąć)
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Filety oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Rozgrzej na patelni na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę połóż filety z indyka i smaż około 3-4 minuty na każdej stronie. Następnie zdejmij kurczaka z patelni. Dodaj natomiast pokrojoną drobno cebulkę, chilli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmaż chwilkę mieszając. Następnie dodaj około 125 ml wody lub bulionu, sok z limonki i świeżą kolendrę lub pietruszkę. Wymieszaj i pogotuj około 4-5 minut, aby odparowało nieco wody. Następnie dodaj mleczko kokosowe i gotuj ponownie bez przykrycia kolejne 5 minut. Po tym czasie wyłóż do bulionu z mleczkiem ponownie piersi z kurczaka, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 5-10 minut, tak aby mięso w środku nie było surowe. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ryżem brązowym lub kaszą.
Bezglutenowe pulpety drobiowe
8-10 sztuk
- 500g fileta z indyka (mięso mielone)
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki mąki migdałowej/kokosowej lub płatków jaglanych (można użyć też mielonego siemienia lnianego),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz, świeża bazylia, papryka słodka i pieprz cytrynowy.
Z podanych składników otrzymamy około 8-10 pulpetów.
Sposób przygotowania: Do zmielonego mięsa dodaj roztrzepane jajko, siemię lniane lub mąkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku. Ja dodałam sporą ilość bazylii i pieprzu cytrynowego. Wymieszaj wszystko dokładnie, najlepiej ręką. Możesz pozwolić mięsu “przejść” przyprawami pozostawiając je na 2 godziny w lodówce. Wrzuć pulpety do gotującej się, osolonej wody, a następnie gotuj na małym ogniu około 12-15 minut. Jeśli nie chcesz gotować możesz je również upiec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut lub usmażyć na oleju. Po około 10 minutach pieczenia dobrze jest je przekręcić na drugą stronę.
Kotlety z kaszy bulgur i mięsa mielonego
- 3 łyżki kaszy bulgur
- 150 g mięsa z piersi indyka, mielonego
- 1 jajo
- koperek
- cebula
Sposób przygotowania:
Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie w objętości 2,5 raza większej. Mieszamy ugotowaną z surowym mielonym mięsem, pęczkiem koperku, jajkiem, i przyprawami (np papryka słodka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, inne.) Formujemy kotleciki i przekładamy na blaszkę z papierem. Pieczemy 25-30 minut aż kotlety będą rumiane.
Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw
a) | . |
Krem z pomidorów
- ok. 1,200 kg pomidorów (najlepiej mięsistych, np. malinowych)
- 1 łyżka oliwy
- suszone bazylia i oregano
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- 100 ml wody lub bulionu
- 1 kulka mozarelli light z zalewy (125g)
- listki bazylii do dekoracji talerzy (opcjonalnie)
Orkiszowe naleśniki z pomarańczowym twarogiem
Przepis na 6 sztuk:
- szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ok. 130 g[ polecam z firmy ToTa]
- 300 ml mleka lub napoju roślinnego
- jajko
- pół łyżeczki erytrolu
Farsz:
- 250 g serka twarogowego półtłustego
- pół kubeczka jogurtu naturalnego ok. 70 g
- 2 łyżeczki erytrolu
- skórka otarta z pomarańczy
- sok wyciśnięty z pomarańczy ( kilka łyżeczek w zależności od preferowanej konsystencji)
sałatka z tuńczykiem w sosie własnym, czerwoną fasolką, kiszonym ogórkiem, czerwoną cebulą, żółtą papryką i jogurtem naturalnym
Kolacja
Sałatka z brokuła, żurawiny i słonecznika
- ok. 500 g brokułów
- 70 g pestek słonecznika
- 50 ml oleju
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g czerwonej cebuli
- 15 ml octu z czerwonego wina
- 5 ml miodu
- 1 pomarańcza
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuły krótko gotujemy w osolonym wrzątku, a następnie przelewamy zimną wodą. Osączamy z wody i siekamy dość drobno.Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.Cebulę kroimy w drobną kostkę.Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy olej z ostropestu, ocet, miód i mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Do dressingu dodajemy posiekane brokuły, uprażone pestki słonecznika, posiekaną cebulę oraz suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy i podajemy.
Cukinia faszerowana wołowym mięsem mielonym i warzywami
Tradycyjne polskie potrawy z niskim IG
Bigos wegetariański
Bigos z kurczakiem
Barszcz ukraiński
Rosol z pulpetami
Zrazy?
zupa gulaszowa