Sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem
Składniki (na 2 porcje):
1/4 główki sałaty lodowej/ mieszanki sałat
2 jajka ugotowane na pół twardo
1/4 czerwonej cebulki, posiekanej w piórka
1 łyżeczka kaparów
kilka pomidorków suszonych
60 g wędzonego na zimno łososia
ogórek świeży
Sos : 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 płaskie łyżeczki miodu, 2 płaskie łyżeczki musztardy delikatesowej, 1 płaska łyżeczka musztardy z ziarnami, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Sałatę rwiemy na kawałki. Jajka kroimy na pół, łososia dzielimy na mniejsze części, ogórka kroimy w plasterki.
- W małej miseczce umieszczamy składniki dressingu i ucieramy łyżeczką do połączenia.
- Na półmisku układamy sałatę, jajka, cebulkę, kapary, łososia, ogórka. Polewamy dressingiem.
Sałatka z halloumi i mango
Składniki (na 2 porcje):
200 g sera halloumi
250 g pomidorów koktajlowych
dowolna sałata
pól mango/truskawki
mały świeży ogórek
łyżka uprażonych ziaren słonecznika
Sos : łyżka miodu, łyżka musztardy francuskiej/ lub i osobno ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Halloumi odsączamy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry. Kroimy warzywa w plasterki, słonecznik podprażamy na suchej patelni.
Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy plastry halloumi, smażymy z obu stron do zrumienienia. Plastry sera dokładamy do sałatki i podajemy od razu po przygotowaniu. Polewamy sosem
Sałatka z brokułem i fetą
Składniki (na 3 porcje):
1 mały brokuł
80 g sera feta
Łyżka płatków migdałów uprażonych
Łużka słonecznika
2 łyżki kukurydzy konserwowej
Sos czosnkowy: 200 g gęstego jogurtu, 1-2 duże ząbki czosnku, sok z cytryny do smaku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól do smaku, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Brokuł dzielimy na nieduże różyczki, wrzucamy na wrzątek, gotujemy przez około 3-4 minuty lub odrobinę dłużej, aż będzie miękki, ale w dalszym ciągu jędrny. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą.Ser kroimy w niedużą kostkę. Można go też po prostu pokruszyć. Mieszamy z pozostałymi sałatkami.