Dieta bogatoresztkowa, czyli o zwiększonej ilości błonnika pokarmowego
Dieta ze zwiększoną ilością błonnika pokarmowego ma za zadanie uregulować trawienie i czynności jelita grubego bez stosowania środków farmakologicznych.
Uważana jest za dietę leczniczą, którą stosuje się zarówno w celach poprawy zdrowia, jak i profilaktycznie względem niektórych chorób.
Dla kogo dieta bogatoresztkowa?
Dla osób, które borykają się z zaparciami nawykowymi oraz dla tych, którzy chcą pobudzić swój organizm do redukcji wagi przy nadwadze lub otyłości. Dieta jest polecana jako profilaktyczne działanie w chorobach jelita, m.in.:zespołu jelita drażliwego i raka jelita grubego.
Jak wygląda dieta ?
Dieta bogatoresztkowa polega na znacznym zwiększeniu błonnika pokarmowego w codziennej diecie, przy jednoczesnym zwiększeniu wypijanych płynów.
Według zaleceń lekarzy i dietetyków, w podstawowej diecie zdrowego człowieka powinno znajdować się 30-40 gramów polisacharydów. Dieta bogatoresztkowa zakłada, że codziennie należy dostarczyć organizmowi 50-70 gramów tych substancji.
Bardzo istotne jest stopniowe zwiększanie błonnika w diecie tak, aby przewód pokarmowy mógł się zaadaptować do nowych warunków, unikając objawów biegunki czy kolki.
Ogólne założenia co do diety bogatoresztkowej:
- Zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w codziennej diecie
- znaczne ograniczenie lub wyeliminowanie produktów wysokotłuszczowych
- ograniczenie spożywania jajek
- znaczne ograniczenie lub wyeliminowanie potraw smażonych
- zaleca się przygotowywanie potraw poprzez duszenie, gotowanie lub z zastosowaniem pary wodnej
- wykluczenie cukru i słodyczy
- wykluczenie produktów wysokoprzetworzonych
- zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców.
Tabela poniżej przedstawia poszczególne grupy produktów, które są dozwolone lub niewskazane przy stosowaniu diety bogatoresztkowej.
Grupa produktów | Produkty niewskazane | Produkty dozwolone |
Zboża oraz produkty zbożowe | Pszenne jasne pieczywo, pieczywo cukiernicze i półcukiernicze mąka: pszenna kukurydziana i ziemniaczana | Pieczywo żytnie, razowe np. graham, chleb z otrębami, pieczywa chrupkie, żytni pumpernikiel Kasza gryczana, jęczmienna, płatki owsiane, kiełki pszenne, kasza jaglana (nieprzecierana), ryż brązowy Mąka żytnia i pszenna niskiego przemiału |
Nabiał | kefir i jogurt z tłustego mleka | Mleko odtłuszczone, świeże i zsiadłe, kefir, jogurt naturalny z odtłuszczonego mleka ser Mozzarella, ser ricotta twaróg, biały ser z chudego mleka |
Mięso | Konserwy mięsne, kiełbasy, wędliny, przetwory wędzone, wędliny długodojrzewające np. szynka parmeńska/salami, podroby baranina, wieprzowina, podroby i dziczyzna gęsina, kaczka oraz dzikie ptactwo | Wołowina, kurczak, indyk, królik, cielęcina |
Ryby | ryby marynowane i konserwy, przetwory wędzone makrela, śledź, tuńczyk, sardele, anchois, | Dorsz, pstrąg, sandacz, mintaj, miruna, sola, karmazyn, szczupak, leszcz, karaś |
Warzywa i owoce | Należy ograniczyć smażenie w tłuszczu | Wszystkie zwłaszcza w świeżej postaci |
Orzechy i nasiona | Orzechy ziemne, włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, pinii, makadamia, pekan, Migdały, kokos, pestki dyni, nasiona słonecznika, mak |
Jeśli masz pytania związane z dietą bogatoresztkową, nie wiesz jak ją wprowadzić w codzienność zapraszam do gabinetu na rozmowę.
Uwaga!
Dieta bogatoresztkowa nie jest przeznaczona dla każdego. Osoby, które cierpią na stany zapalne narządów układu pokarmowego powinny jej unikać.