Nietolerancja histaminy (HIT) przez wiele osób może być bagatelizowana i mylona z lekkim przeziębieniem. Coraz więcej osób zauważa u siebie symptomy typowe dla alergii po spożyciu pewnych produktów np. czekolady, orzechów czy pomidorów. Jednak testy alergiczne nie wykazują wcale nietolerancji czy alergii na te produkty.
W celu potwierdzenia obecności nietolerancji należy wykonać natomiast test na aktywność enzymu DAO z surowicy krwi.
Dieta antyhistaminowa ma zadanie działać przeciwzapalnie w momencie nietolerancji histaminy ze strony organizmu. Zakłada wykluczenie produktów z wysoką zawartością histaminy, jak i stymulujących jej wydzielanie.
Dla kogo dieta antyhistaminowa?
Dieta antyhistaminowa dedykowana jest osobom, u których występuje zwiększone stężenie hitaminy, będącej wynikiem jej nadprodukcji. Najczęstszą przyczyną tego jest pierwotny bądź nabyty niedobór enzymu (diaminooksydazy – DAO), który rozkłada w jelicie histaminę zawartą w żywności. Jeśli brakuje enzymu DAO lub nie działa on prawidłowo, nie zostaje ona rozłożona.
Dieta polecana jest dla osób chorujących na matocytozę.
Podwyższenie poziomu histaminy może również przejściowo wystąpić na skutek:
- silnego stresu,
- wysiłku fizycznego,
- chorób infekcyjnych,
- przyjmowania antybiotyków,
- przewlekłych stanów zapalnych jelit.
Objawy nietolerancji
Nadmierna ilość dostaje się do krwiobiegu poprzez błonę śluzową jelita i wywołuje symptomy przypominające alergię:
- bóle i zawroty głowy, migrenę
- podrażnienie błony śluzowej nosa
- obrzęki
- swędzenie, łzawienie oczu
- duszności
- nadciśnienie
- zaburzenia w pracy układu pokarmowego, np. wzdęcia, ból brzucha, biegunkę
- wysypkę skórną, świąd
- zaburzenia rytmu serca
- w najcięższych przypadkach wstrząs anafilaktyczny.
Jak wygląda dieta ?
Dieta antyhistaminowa jest z zasady dość rygorystyczna. Jednak jej intensywność jest zależna od poziomu tolerancji, na który składają się takie czynniki jak:
- stan flory bakteryjnej jelit
- wysycenie organizmu w składniki mineralne
- współwystępowanie innych jednostek chorobowych.
Oznacza to, że nie u każdej osoby z nietolerancją histaminy te same produkty spożywcze będą wywoływać nasilenie objawów.
Ogólne założenia co do diety antyhistaminowej:
- wykluczenie produktów bogatych w histaminę oraz tych, które wzmagają jej wydzielanie *
- wykluczenie produktów mocno przetworzonych
- całkowite wykluczenie alkoholu
- ograniczenie spożywania potraw pikantnych.
*Po okresie 5-6 tygodni należy rozpocząć pojedyncze wprowadzanie produktów. Obserwując objawy ze strony organizmu można określić, które produkty są dobrze tolerowane – i można z nich korzystać na co dzień, a które gorzej i należy z nich całkowicie zrezygnować.
Tabela poniżej przedstawia poszczególne grupy produktów, które są dozwolone lub niewskazane przy stosowaniu diety antyhistaminowej.
Grupa produktów | Produkty niewskazane | Produkty dozwolone |
Zboża | Pszenica, pieczywo na drożdżach. Zaleca się dietę eliminującą gluten | Owies, żyto, orkisz, ryż, proso, gryka, amarantus, komosa ryżowa, kasza jaglana, płatki jaglane, |
Nabiał | Sery długodojrzewające i pleśniowe, oscypek Należy ograniczyć również sery żółte | Jogurt naturalny, ser twarogowy, serek wiejski, ser Mozzarella, ser Tylżycki, ser ricotta |
Mięso | Konserwy mięsne, kiełbasy, wędliny, przetwory wędzone, wędliny długodojrzewające np. szynka parmeńska/salami, podroby | Wołowina, kurczak, indyk, królik |
Ryby | Małże, krewetki, ryby marynowane i konserwy, przetwory wędzone makrela, śledź, tuńczyk, sardele, anchois, | Dorsz, pstrąg, sandacz, mintaj, miruna, sola |
Warzywa i owoce | Pomidor, bakłażan, szpinak, kapusta kiszona, ogórek kiszony | Ziemniaki, ogórek, papryka, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, buraki, cebula,czosnek, szparagi, por, seler naciowy, cukinia, dynia, groszek, kapusty, kalafior, brokuł, kalarepa, sałata,cykoria, rukola, roszponka pieczarki |
Owoce | Truskawki, ananas, papaja, owoce cytrusowe, kiwi, maliny, gruszka | Borówki, porzeczki, czarne jagody, wiśnie, brzoskwinie, morele, nektarynki, jabłko, banan, mango, melon, rabarbar, khaki, liczi |
Orzechy i nasiona | Orzechy ziemne, włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, pinii, makadamia, pekan, | Migdały, kokos, pestki dyni, nasiona słonecznika, mak |
Jeśli masz pytania związane z dietą antyhistaminową, nie wiesz jak ją wprowadzić w codzienność zapraszam do gabinetu na rozmowę.