Dieta bogatoresztkowa - blog dietetyczny psychodietetyczka.pl

Nietolerancja histaminy (HIT) przez wiele osób może być bagatelizowana i mylona z lekkim przeziębieniem.  Coraz więcej osób zauważa u siebie symptomy typowe dla alergii po spożyciu pewnych produktów np. czekolady, orzechów czy pomidorów. Jednak testy alergiczne nie wykazują wcale nietolerancji czy alergii na te produkty.

W celu potwierdzenia obecności nietolerancji należy wykonać natomiast test na aktywność enzymu DAO z surowicy krwi.

Dieta antyhistaminowa ma zadanie działać przeciwzapalnie w momencie nietolerancji histaminy ze strony  organizmu. Zakłada wykluczenie produktów z wysoką zawartością histaminy, jak i stymulujących jej wydzielanie.

Dla kogo dieta antyhistaminowa?

Dieta antyhistaminowa dedykowana jest osobom, u których występuje zwiększone stężenie hitaminy, będącej wynikiem jej nadprodukcji. Najczęstszą przyczyną tego jest pierwotny bądź nabyty niedobór enzymu (diaminooksydazy – DAO), który rozkłada w jelicie histaminę zawartą w żywności. Jeśli brakuje enzymu DAO lub nie działa on prawidłowo, nie zostaje ona rozłożona. 

Dieta polecana jest dla osób chorujących na matocytozę.

Podwyższenie poziomu histaminy może również przejściowo wystąpić na skutek:

  • silnego stresu,
  • wysiłku fizycznego,
  • chorób infekcyjnych,
  • przyjmowania antybiotyków,
  • przewlekłych stanów zapalnych jelit. 

Objawy nietolerancji

Nadmierna ilość dostaje się do krwiobiegu poprzez błonę śluzową jelita i wywołuje symptomy przypominające alergię:

  • bóle i zawroty głowy, migrenę
  • podrażnienie błony śluzowej nosa
  • obrzęki
  • swędzenie, łzawienie oczu
  • duszności
  • nadciśnienie
  • zaburzenia w pracy układu pokarmowego, np. wzdęcia, ból brzucha, biegunkę
  • wysypkę skórną, świąd
  • zaburzenia rytmu serca
  • w najcięższych przypadkach wstrząs anafilaktyczny.

Jak wygląda dieta ?

Dieta antyhistaminowa jest z zasady dość rygorystyczna. Jednak jej intensywność jest zależna od poziomu tolerancji, na który składają się takie czynniki jak:

  1. stan flory bakteryjnej jelit
  2. wysycenie organizmu w składniki mineralne
  3. współwystępowanie innych jednostek chorobowych.

Oznacza to, że nie u każdej osoby z nietolerancją histaminy te same produkty spożywcze będą wywoływać nasilenie objawów. 

Ogólne założenia co do diety antyhistaminowej:

  • wykluczenie produktów bogatych w histaminę oraz tych, które wzmagają jej wydzielanie *
  • wykluczenie produktów mocno przetworzonych
  • całkowite wykluczenie alkoholu
  • ograniczenie spożywania potraw pikantnych.

*Po okresie 5-6 tygodni należy rozpocząć pojedyncze wprowadzanie produktów. Obserwując objawy ze strony organizmu można określić, które produkty są dobrze tolerowane – i można z nich korzystać na co dzień, a które gorzej i należy z nich całkowicie zrezygnować.

Tabela poniżej przedstawia poszczególne grupy produktów, które są dozwolone lub niewskazane przy stosowaniu diety antyhistaminowej.

Grupa produktówProdukty niewskazaneProdukty dozwolone
ZbożaPszenica, pieczywo na drożdżach. Zaleca się dietę eliminującą glutenOwies, żyto, orkisz, ryż, proso, gryka, amarantus, komosa ryżowa, kasza jaglana, płatki jaglane, 
NabiałSery długodojrzewające i pleśniowe, oscypek Należy ograniczyć również sery żółteJogurt naturalny, ser twarogowy, serek wiejski, ser Mozzarella, ser Tylżycki, ser ricotta
MięsoKonserwy mięsne, kiełbasy, wędliny, przetwory wędzone, wędliny długodojrzewające np. szynka parmeńska/salami, podrobyWołowina, kurczak, indyk, królik
RybyMałże, krewetki, ryby marynowane i konserwy, przetwory wędzone makrela, śledź, tuńczyk, sardele, anchois, Dorsz, pstrąg, sandacz, mintaj, miruna, sola
Warzywa i owocePomidor, bakłażan, szpinak, kapusta kiszona, ogórek kiszonyZiemniaki, ogórek, papryka, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, buraki, cebula,czosnek, szparagi, por, seler naciowy, cukinia, dynia, groszek, kapusty, kalafior, brokuł, kalarepa,  sałata,cykoria, rukola, roszponka pieczarki
OwoceTruskawki, ananas, papaja, owoce cytrusowe, kiwi, maliny, gruszkaBorówki, porzeczki, czarne jagody, wiśnie, brzoskwinie, morele, nektarynki, jabłko, banan, mango, melon, rabarbar, khaki, liczi
Orzechy i nasionaOrzechy ziemne, włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, pinii, makadamia, pekan, Migdały, kokos, pestki dyni, nasiona słonecznika, mak
Tabela z produktami dozwolonymi i niewskazanymi w diecie antyhistaminowej – opracowanie własne

Jeśli masz pytania związane z dietą antyhistaminową, nie wiesz jak ją wprowadzić w codzienność zapraszam do gabinetu na rozmowę.