Złote-mleko-blog-dietetyczny-gdansk-psychodietetyczka-5

Sposób 1: Złote mleko


O tym, co wpływa na naszą odporność oraz jak działać profilaktycznie, aby nasz organizm był w dobrej formie mówię tu: (https://psychodietetyczka.pl/podcast/podcast-dietetyczny-04/) 🙂


Wspominam tam o jednym z alternatywnych metod według ajurwedy, ale nie rozwinęłam go w żaden sposób skupiając się na ogółach.
Pomyślałam jednak, że warto opisać dokładniej czym jest Złote Mleko, bo to nie tylko świetny patent na podniesienie swojej odporności, ale też pyszny napój zwłaszcza na chłodniejsze dni:)

Co to jest złote mleko?

Złote mleko to napój, który od wieków jest stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej i medycynie ajurwedyjskiej. Połączenie kilku składników składających się na złote mleko posiada liczne właściwości dobroczynnie działające na nasz organizm.

Zalety Złotego mleka?

  • zmniejsza stany zapalne i bóle stawów,
  • łagodzi stan przeziębienia,
  • może poprawić zdrowie serca,
  • łagodzi bóle menstruacyjne,
  • oczyszcza wątrobę z toksyn,
  • jest silnym środkiem antyseptycznym, wspomagającym zdrowie jelit,
  • działa przeciwzapalnie,
  • ciepłe złote mleko produkuje tryptofan – aminokwas, który, wpływa na spokojny, głęboki sen.
  • wpływa korzystnie na samopoczucie.


Wszystko dzięki kurkumie, która jest uważana za…
Naturalny lek, który ma działanie przeciwzapalne, oczyszczające, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, żółciopędne.
Warto wiedzieć, że kurkuma przyjmowana w odpowiedni sposób ma działanie lecznicze.
Kurkuma składa się z aż 300 różnych związków, a najczęściej wspomina się o jednym z nich – kurkuminie, która stanowi około 3-5 procent zawartości rośliny. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, którego działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne wykazano w wielu badaniach. Natomiast w olejkach eterycznych, stanowiących około 3-7 procent kurkumy, znajdują się tumerony, zwiększające przyswajalność kurkuminy.

Jak przygotować Złote Mleko?

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego olej migdałowy, olej kokosowy lub masło klarowane – opcjonalnie
  • szczypta czarnego pieprzu.
  • mały kawałek świeżej kurkumy, opcjonalnie
  • mały kawałek świeżego imbiru, opcjonalnie
  • łyżeczka cynamonu, opcjonalnie

    Dodatkowo możesz dodać (zdecydowanie polecam:) ) cynamon/goździki/imbir/gałkę muszkatołową.

    Sposób przygotowania:

    Podgrzej mleko razem z przyprawami. Nie doprowadzaj do wrzenia. Jeśli chcesz dodać miodu pamiętaj o tym aby napój trochę przestygł. Smacznego!🙂