Dieta

Imię: Dieta obniżająca cholesterol

Data: 18 / 07 / 2021

PRODUKTY ZALECANE
ZBOŻOWE:
Pieczywo z mąk pełnoziarnistych. Płatki owsiane. Ryż brązowy, dziki i parboiled.
Makaron pełnoziarnisty. Kasza jaglana, gryczana i gruba jęczmienna. Płatki kukurydziane.
Amarantus.
NABIAŁ:
Mleko, jogurty i sery twarogowe o niskiej zawartości tłuszczu. ( ale nie 0%)
ZUPY:
Zupy warzywne. Chude wywary mięsne
RYBY i OWOCE MORZA:
Ryby grillowane, pieczone w folii, gotowane, wędzone najlepiej bez skóry. Ryby krótko
smażone na małej ilości oleju lub na beztłuszczowej patelni.
MIĘSO i PRZETWORY MIĘSNE:
Drób bez skóry, cielęcina, chuda wołowina, królik, dziczyzna, jagnięcina. Chude wędliny
– drobiowe lub wołowe
TŁUSZCZE:
Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, kukurydziany, sojowy, z
pestek winogron. Oliwa z oliwek. Margaryny miękkie produkowane na bazie tych olejów
WARZYWA I OWOCE:
Warzywa i owoce świeże, mrożone, gotowane. Przetwory owocowe niesłodzone
Szczególnie polecane JABŁKO
SUCHE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH:
Fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca, bób.
DESERY:
Sorbety. Galaretki. Budynie na mleku chudym. Sałatki owocowe.
ORZECHY I NASIONA:
Włoskie, laskowe, ziemne, pistacjowe, brazylijskie. Migdały. Kasztany. Nasiona dyni,
słonecznika. Sezam.


Szczególnie zalecane:

  • FLAWONOIDY – brokuły, cebula, czosnek, groch, sałata, fasola, soja i owoce – ciemne
    winogrona, czarne porzeczki, jagody, aronia
  • zielona herbata
  • zwiększona ilość błonnika pokarmowego (ok 35 g na dobę)

Suplementacja:

  • wit C, E
  • kwasy omega 3
  • ostropest plamisty