Dieta

Imię: Ewa

Data: 27 / 11 / 2020

Posiłek

Danie

Komentarz

Przed śniadaniem

Woda letnia/ciepła :

może być z dodatkiem:

cytryny

aloesu

imbiru

mogą to być też zioła np czystek

Nawodnienie organizmu przed śniadaniem ma za zadanie pomóc w oczyszczeniu jelita, przewodu pokarmowego, pobudza matabolizm, przygotowuje organizm do wchłonięcia cennychy wartości odżywczych z pożywienia

Nawadniaj organizm 1-2 szklankami wody przed śniadaniem

Zacznij od takiej ilości aby czuć się komfortowo.

Posiłek 1

Do wyboru

Śniadania białkowe:
2 jaja ( w fomie omletu*/ szakszuki/jajecznicy, gotowane)
+ 1 mała kromka chleba pełnozianistego lub bułka pełnoziarnista/ graham
+ warzywa

lub

100g twarogu pełnotłustego
+ 1 kromka chleba pełnozianistego lub bulka pełnoziarnista/ graham
+ warzywa

lub



Śniadania węglowodanowe:

kanapki 2 małe kromki chleba pełnozianistego lub bulka pełnoziarnista/ graham + pasta z warzyw strączkowych + warzywa

lub

owsianki/jaglanki/koktajle
30-40 g płatków owsinych /kaszy jaglanej
+
250ml mleka /napoju roślinnego
+ owoce/orzechy


Śniadanie powinno być zjedzone do 1 – 1,5 h po wstaniu. Na spokojnie, w pozycji siedzącej.

Śniadanie zawsze powinno składać się z białka ( funkcja budulcowa, regeneracyjna

i węglowodanów ( energia i równowaga glukozowa na dzień)

Pomyśl, że komponując dobrze śniadanie nastrajasz organizm na resztę dnia.To od śniadania zależy w jakim tempie glukoza podnosi się i opada – czyli jak bardzo będzie ciągneło do podjadania oraz jak bardzo będziesz odczówać zmęczenie.

Posiłek 2

Koktajle/ jogurty z owocami/ musli

Do wyboru:

jogurt naturalny/grecki 250-300g

+ 1-2 porcje owocu

+ kilka orzechów włoskich/lasków/ nerkowca

lub

serek wiejski

+

Owoce + kilka orzechów (wersja na słodko)

Warzywa ( wersja na słono)

Sklepowa ściąga

Batonik dobra kaloria + maślanki 250 ml / Owoc

Jogurt DayUp + garść orzechów

Piramidki (wersja gryczana, z brązowego ryżu) + hummus + słupki warzyw + sok owocowy

Sok VegaTymbark + 1 kanapka

Owsianka One Day More + sok owocowy

Batonik Chodakowskiej/Lewandowskiej + chipsy z warzyw + sok owocowy

Smoothie z Biedronki + garść orzechów

Posiłek 3

Białko

Do wyboru

100g mięsa z indyka, wołowego mielonego- nie więcej niż 2 razy w tygodniu

lub

100g ryby chudej (dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak)

100 ryby tłustej (łosoś, makrela, śledź)

lub

100g soczewicy zielonej, fasoli czerwonej białej, ciecierzycy

100g tofu

+

Węglowodany:

30g-40g (3-4 łyżki)

Do wyboru:

– kasza gryczana, ryż najlepiej brązowy, kasza jęczmienna, makaron pełnoziarnisty

ziemniaki 2-3 sztuki – 2 razy w tyg max

+

makro i mikroskładniki:

-warzywa : zwłaszcza sezonowe

marchew brokuły, kalafori, duszona cukinia ze szpinakiem, papryka,

warzywa na patelnie :

( mieszanki bez ziemniaków)

wszelkie świeże surówki, sałatki, kiszonki

Obiad

Zupy same w sobie mają zazwyczaj znacznie mniej kalorii od tzw II dania.

Jeśli chcesz by zupa była pełnowartościowym posiłkiem pamiętaj o dodaniu do niej białka.

Może to być fasolka, klopsy, czy krewetki, kulka mozarelli

Warzywa strączkowe : fasola, soja, ciecierzyca należy traktować jako białko

Warto równiez pamiętać o ziarnach słonecznika, dyni i dodawać je do posiłkiu w celu zwiększenia ilości białka – nie więcej niż płaską łyżkęze względu na ich kaloryczność

Posiłek 4

Sałatki / zupy krem /kanapki

Białko

Do wyboru:

100g mięsa z kurczaka,indyka wołowego mielonego- nie więcej niż 2 razy w tygodniu

lub

120g chudej ryby(dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak)

90-100 ryby tłustej (łosoś, makrela, śledź)

lub

mozzarella 100g

+

Węglowodany

Do wyboru:

30 g-40 g ( 3 łyżki- 4 łyżki)

kasza gryczana, jęczmienna, ryż brązowy, bataty, makaron pełnoziarnisty, duża kromka chleba

+

Warzywa, najlepiej surowe

Jeżeli kolacja jest jedzona w godzinach 18-19 to powinna być pełnowartościowym posiłkiem składającym się z białka węglowodanów i makro mikroelementów

Należy jednak unikać dużych, tłustych potraw, które są ciężkostrawne i sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Jeśli masz wątpliwości czy jeść kolację bo jest późno odpowiedź brzmi: jeść!

Jeśli przerwa między ostatnim posiłkiem a pierwszym na dzień następny jest za duża to organizm może próbować „nadrobić” tzn jest większa szansa na podjadanie czy zły wybór produktów na następny dzień. Może również zacząć magazynować „na zapas” tkankę tłuszczową

Organizm potrzebuje się wyciszyć i jak najmniej pracować, dlatego warto aby ten ostatni posiełek był lekkostrawny.

Proponuj w dni bez treningu ograniczenie węglowodanów z ostatniego posiłku

+

.

Przykład jadłospisu:

Dzień 1

  • Śniadanie: koktajl owsiany
  • II śniadanie: kanapka z masłem orzechowym i gruszką
  • Obiad:Wegańskie curry z ciecierzycą + ryż
  • Kolacja: zupa krem z pomidorów z mozzarella z łyżką ziaren słonecznika

Dzień 2

  • Śniadanie: . omlet z 2 jaj z otrębami z masłem orzechowym i bananem
  • II śniadanie: jogurt naturalny z owocem+orzechy
  • Obiad: zupa krem z pomidora z mozzarellą z grzanką
  • Kolacja: Sałatka ( sałata, pomidor, ogórek, cebula) + pierś indyka + ulubiony sos np vinegrett

Dzień 3

  • Śniadanie: pieczona owsianka + jogurt naturalny
  • II śniadanie: shake bananowy
  • Obiad: pieczone warzywa korzenne ( np ziemniak, batat, pietruszka, marchew, burak) z dipem + indyk/kurczak + sałata
  • Kolacja: szakszuka

Dzień 4

  • Śniadanie:
  • II śniadanie:
  • Obiad:
  • Kolacja: