Dieta

Imię: Kamila Momot

Data: 26 / 10 / 2020

Posiłek

Danie

Komentarz

Przed śniadaniem

Woda letnia/ciepła :

może być z dodatkiem:

cytryny

aloesu

imbiru

Nawodnienie organizmu przed śniadaniem ma za zadanie pomóc w oczyszczeniu jelita, przewodu pokarmowego, pobudza matabolizm, przygotowuje organizm do wchłonięcia cennychy wartości odżywczych z pożywienia

Nawadniaj organizm 1-2 szklankami wody przed śniadaniem

Zacznij od takiej ilości aby czuć się komfortowo.

Posiłek 1

Koktajl odżywczy 2 miarki
+
( do wyboru) – mleko 2% (może być bez laktozy) mleko sojowe, maślanka, kefir
+
ewentualnie owoc /orzech

lub




Do wyboru

2 jaja ( w fomie omletu*/ szakszuki/jajecznicy, gotowane)
+1- 2 małe kromki chleba pełnozianistego lub bulka pełnoziarnista/ graham
+ warzywa

lub

100g twarogu pełnotłustego
+ 2 małe kromki chleba pełnozianistego lub bulka pełnoziarnista/ graham
+ warzywa

owsianki/jaglanki
30-40 g g płatków owsianych. kaszy jaglanej
+
250 ml mleka sojowego/ krowiego 2%
+
owoc,orzechy



Koktajl powinnien odstać z 15 min wtedy też jest smaczniejszy

Śniadanie powinno być zjedzone do 1 – 1,5 h po wstaniu.

Śniadanie zawsze powinno składać się z białka ( funkcja budulcowa, regeneracyjna

i węglowodanów ( energia i równowaga glukozowa na dzień)

Pomyśl, że komponując dobrze śniadanie nastrajasz organizm na resztę dnia.To od śniadania zależy w jakim tempie glukoza podnosi się i opada – czyli jak bardzo będzie ciągneło do podjadania w dzień i nocy.

Posiłek 2

Koktajle*/ jogurty z owocami/ musli

Do wyboru:

jogurt naturalny/grecki 250-300g

+ 1-2 porcje owocu

+ kilka orzechów włoskich/lasków/ nerkowca

lub

serek wiejski

+

Owoce/sok owocowy + kilka orzechów

*przepisy w załączniku

Posiłek 3

Białko

Do wyboru

120g mięsa z indyka,kurczaka, wołowego mielonego- nie więcej niż 2 razy w tygodniu

lub

150g ryby chudej (dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak)

100 ryby tłustej (łosoś, makrela, śledź)

lub

120g soczewicy zielonej,

120g tofu

120 g ciecierzycy

+

Węglowodany:

50g (5 łyżek)

Do wyboru:

– kasza gryczana, ryż najlepiej brązowy, kasza jęczmienna, makaron pełnoziarnisty

ziemniaki 2-3 sztuki – 2 razy w tyg max

+

makro i mikroskładniki:

-warzywa : zwłaszcza sezonowe

marchew brokuły, kalafori, duszona cukinia ze szpinakiem, papryka,

warzywa na patelnie : ( mieszanki bez ziemniaków)

wszelkie świeże surówki, sałatki, kiszonki

Obiad

Zupy same w sobie mają zazwyczaj znacznie mniej kalorii od tzw II dania.

Jeśli chcesz by zupa była pełnowartościowym posiłkiem pamiętaj o dodaniu do niej białka.

Może to być fasolka, klopsy, czy krewetki, kulka mozarelli

Warzywa strączkowe : fasola, soja, ciecierzyca należy traktować jako białko

Warto równiez pamiętać o ziarnach słonecznika, dyni i dodawać je do posiłkiu w celu zwiększenia ilości białka – nie więcej niż płaską łyżkę

ze względu na ich kaloryczność

Posiłek 4

Sałatki / zupy krem /kanapki

Białko

Do wyboru:

100g mięsa z kurczaka,indyka wołowego mielonego- nie więcej niż 2 razy w tygodniu

lub

120g chudej ryby(dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak)

90-100 ryby tłustej (łosoś, makrela, śledź)

lub

mozzarella 100g

+

Węglowodany

Do wyboru:

30 g-40 g ( 3 łyżki- 4 łyżki)

kasza gryczana, jęczmienna, ryż brązowy, bataty, makaron pełnoziarnisty, duża kromka chleba/ 2 kromki chleba pełnoziarnistego

+

Warzywa, najlepiej surowe

Jeżeli zastanawiasz się czy jeść czy nie jeść kolacji – JEŚĆ

Jeśli masz przerywaną noc ze względu na pobudki Twój organizm będzie chciał nadrobić braki z dnia.

Kładź się spać najedzona ale nie objedzona

Staraj się jeść lekko, z duża ilością warzyw sezonowych.

Można korzystać z gotowych produktów typu „warzywa na patelnię” wybieraj mieszanki bez ziamniaków

Organizm potrzebuje się wyciszyć i jak najmniej pracować, dlatego warto aby ten ostatni posiełek był lekkostrawny.

Im cięższe produkty zostaną zjedzone, tym większe prawdopodobieństwo, że obudzisz się obolała na następny dzień

.