Dieta

Imię: Martyna

Data: 15 / 04 / 2022

Posiłek

Danie

Komentarz

Przed śniadaniem

Woda letnia/ciepła :

może być z dodatkiem:

cytryny

aloesu

imbiru

mogą to być też zioła np czystek

Nawodnienie organizmu przed śniadaniem ma za zadanie pomóc w oczyszczeniu jelita, przewodu pokarmowego, pobudza matabolizm, przygotowuje organizm do wchłonięcia cennychy wartości odżywczych z pożywienia

Nawadniaj organizm 1-2 szklankami wody przed śniadaniem

Zacznij od takiej ilości aby czuć się komfortowo

Posiłek 1

Do wyboru : koktajle, kanapki, owsianki,

Umawiamy się na koktajl który będzie miał w sobie formę białka w postaci:

mleka/kefiru/ maślanki /jogurtu
+ owoce
+ otręby /płatki jaglane/płatki owsiane













Śniadanie powinno być zjedzone do 1 – 1,5 h po wstaniu.

Śniadanie zawsze powinno składać się z minimum białka ( funkcja budulcowa, regeneracyjna

i węglowodanów ( energia i równowaga glukozowa na dzień)

Pomyśl, że komponując dobrze śniadanie nastrajasz organizm na resztę dnia. To od śniadania zależy w jakim tempie glukoza podnosi się i opada – czyli jak bardzo będzie ciągło do podjadania oraz jak bardzo będziesz odczuwać zmęczenie.

Posiłek 2

owsianki/jaglanki/sałatki

kanapki: 2 małe kromki chleba pełnoziarnistego lub bulka pełnoziarnista/ graham + pasta / chuda wędlina + warzywa


40-50 g płatków owsianych /kaszy jaglanej
+
200-250ml mleka /napoju roślinnego/ jogurt naturalny
+ owoce/orzechy

lub

serek wiejski

+

Owoce + kilka orzechów (wersja na słodko)

Warzywa ( wersja na słono)

lub

Sklepowa ściąga (kiedy jesteś poza domem/ nie chce Ci się, nie masz czasu albo nie wiesz co 🙂

Batonik dobra kaloria + maślanki 250 ml / Owoc

Jogurt DayUp + garść orzechów

Piramidki (wersja gryczana, z brązowego ryżu) + hummus + słupki warzyw + sok owocowy

Sok VegaTymbark + 1 kanapka

Owsianka One Day More + sok owocowy

Smoothie z Biedronki (szklanka) + garść orzechów

W tych godzinach jesteś w pracy, potrzebujesz doładowania energetycznego dlatego pamiętaj o węglowodanach, które mają dodać Ci energii.

Pozwól sobie zjeść i poczuć satysfakcję – niezaspokojona- odezwie się potem w postaci podjadania na wieczór.

Posiłek 3

Białko

Do wyboru

80g – 100g mięsa z indyka, kurczaka, wołowego mielonego- nie więcej niż 2 razy w tygodniu

lub

100g ryby chudej (dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak)
80 ryby tłustej (łosoś, makrela, śledź)

lub

80g – 100g soczewicy zielonej, fasoli czerwonej białej, ciecierzycy

tofu lub innego zamiennika mięsa typu: tempeh, bobowina

+

Węglowodany:

40g-50g

Do wyboru:

– kasza gryczana, jęczmienna, quinoa, ryż najlepiej brązowy, kasza jęczmienna, makaron pełnoziarnisty, bataty, ziemniaki

+

makro i mikroskładniki:

-warzywa : zwłaszcza sezonowe

marchew brokuły, kalafori, duszona cukinia ze szpinakiem, papryka,

warzywa na patelnie :

( mieszanki bez ziemniaków)

wszelkie świeże surówki, sałatki, kiszonki

Obiad

Obiad powinien składać się z białka, węglowodanów oraz makro i mikroelementów (warzywa)

Zupy same w sobie mają zazwyczaj znacznie mniej kalorii od tzw II dania.

Jeśli chcesz by zupa była pełnowartościowym posiłkiem pamiętaj o dodaniu do niej białka.

Może to być fasolka, klopsy, czy krewetki, kulka mozarelli

Warto również pamiętać o ziarnach słonecznika, dyni i dodawać je do posiłku w celu zwiększenia ilości białka – nie więcej niż płaską łyżkę względu na ich kaloryczność

Posiłek 4

Sałatki / zupy krem /kanapki

Do wyboru:
50g mięsa z kurczaka, indyka, chudej wędliny

mozzarella 100g, twaróg, serek wiejski

pasty warzywne na bazie strączków

+
Węglowodany
2 kromki chleba,

30g- 3 łyżki
kasza gryczana, jęczmienna, ryż brązowy,

+


Warzywa, najlepiej surowe

Opcja na 6 to sałatki składające się głównie z surowych warzyw + białko

Jeżeli kolacja jest jedzona w godzinach wczesnych wieczornych to powinna być pełnowartościowym posiłkiem składającym się z białka węglowodanów i makro mikroelementów

Jeśli masz wątpliwości czy jeść kolację bo jest późno odpowiedź brzmi: jeść!

Należy jednak unikać dużych, tłustych potraw, które są ciężkostrawne i sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Jeśli przerwa między ostatnim posiłkiem a pierwszym na dzień następny jest za duża to organizm może próbować „nadrobić” tzn jest większa szansa na podjadanie czy zły wybór produktów na następny dzień. Może również zacząć magazynować „na zapas” tkankę tłuszczową

Jeśli wcześniej podjadałaś- nie rezygnuj z kolacji tylko zjedz np same warzywa z białkiem.

Glukoza rano jest wynikiem ostatniego posiłku z dnia poprzedniego. Więc postaraj się zakończyć dzień czymś lekkim najlepiej produktem z niskim IG