Dieta

Imię: P. Adam

Data: 12 / 01 / 2021

Przed posiłkiem

Woda letnia/ciepła :

do wyboru :

z cytryną

aloesem

z imbirem i cytryną

czystek

Nawodnienie organizmu przed śniadaniem ma za zadanie pomóc w oczyszczeniu jelita, przewodu pokarmowego, pobudza matabolizm, przygotowuje organizm do wchłonięcia cennych wartości odżywczych z pożywienia

Nawadniaj organizm 1-2 szklankami wody przed śniadaniem

Należy zacząć od takiej ilości aby czuć się komfortowo.

Posiłek 1

Do wyboru

Śniadania białkowe:
2 jaja ( w fomie omletu/ szakszuki/jajecznicy, gotowane)


+ 2 małe kromki chleba pełnozianistego lub bułka pełnoziarnista/ graham/ ew. Wasa


+ warzywa

lub

100g twarogu pełnotłustego


+ 2 małe kromki chleba pełnoziarnistego lub bułka pełnoziarnista/ graham


+ warzywa

Śniadania węglowodanowe:

kanapki 2 małe kromki chleba pełnozianistego lub bulka pełnoziarnista/ graham

+ pasta kanapkowe ( twarogowe , z warzyw strączkowych ) chuda wędlina

+ warzywa

lub

owsianki/jaglanki/koktajle
40-50 ( 5-6 łyżek) g płatków owsianych /kaszy jaglanej
+
250ml mleka /napoju roślinnego
+ 1-2 porcje owoców

mała garść orzechów

Śniadanie powinno być zjedzone do 1 – 1,5 h po wstaniu. Na spokojnie, w pozycji siedzącej.

Śniadanie zawsze powinno składać się z białka ( funkcja budulcowa, regeneracyjna

i węglowodanów, ( energia i równowaga glukozowa na dzień)

Pomyśl, że komponując dobrze śniadanie nastrajasz organizm na resztę dnia.To od śniadania zależy w jakim tempie glukoza podnosi się i opada – czyli jak bardzo będzie ciągneło do podjadania

Przepisy w załączniku

Posiłek 2

Jogurty/ koktajle /owoce/

jogurt naturalny 250g/grecki, mleko napój sojowy

+ owoc

+ łyżka ziaren ( siemie lniane, chia,

lub

porcja ciasta/ batonika/ ciastka *

lub

kotajle *

II śniadanie – przekąska.

Coś co można jeść w trasie, a co na przypływ energii i zadba o poziom glukozy.

Pamiętaj, że to w tych godzinach najwięcej i najszybciej”spalasz”.

  • przepisy w załączniku

Posiłek 3

Białko

150g mięsa z indyka/ kurczaka

150g wołowego mielonego- nie więcej niż 2 razy w tygodniu

lub

150g chudej (dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak)

120 ryby tłustej (łosoś, makrela, śledź)

lub

150 g soczewicy, ciecierzycy, tofu

+

50g (pół woreczka, 5 łyżek)- 70 g( 7 łyżek) węglowodanów:

– kasza gryczana, jęczmienna, ryż (najlepiej brązowy) ziemniaki ( 2 razy w tyg max) bataty, makaron pełnoziarnisty

+

Makro i mikroskładniki, 2 porcje warzyw

warzywa zwłaszcza sezonowe

np marchew brokuły, kalafior, cukinia ze szpinakiem, papryka

wszelkie świeże surówki, sałatki, kiszonki

Obiad

Zupy same w sobie mają zazwyczaj znacznie mniej kalorii od tzw II dania.

Jeśli chcesz by zupa była pełnowartościowym posiłkiem pamiętaj o dodaniu do niej białka.

Może to być fasolka, klopsy, czy krewetki, kulka mozarelli

Warzywa strączkowe : fasola, soja, ciecierzyca należy traktować jako białko

Jeśli nie ma możliwości zakupu świeżych warzyw (wybieramy mrożonki (mogą to być mieszanki „na patelnię” bez ziemniaków)

Posiłek 4

Sałatki / Omlety / Zupy

Białko

100g mięsa z kurczaka,indyka wołowego mielonego- nie więcej niż 2 razy w tygodniu

lub

130 ryby tłustej (łosoś, makrela, śledź)

+

40-50 g węglowodanów – kasza gryczana, jęczmienna, ryż brązowy, ziemniaki ( 2 razy w tyg max) bataty, makaron pełnoziarnisty( pół szklaki)

+

Warzywa surowelub gotowane na parze

Kolacja powinna być pełnowartościowym posiłkiem zjedzonym min 2 godziny przed snem.

Jeśli wiesz, że pójdziesz spać o późnej godzinie – zjedz późną kolację.

Proponuję ograniczyć węglowodany, na rzecz białka i lekkich warzyw.

Staraj się jeść lekko, z duża ilością warzyw sezonowych.

Dlaczego nie zawsze warto jeść za wcześnie kolacji?

Jeśli przerwa między ostatnim posiłkiem a pierwszym na dzień następny jest za duża to organizm może próbować „nadrobić” tzn jest większa szansa na podjadanie czy zły wybór produktów na następny dzień. Może również zacząć magazynować „na zapas” tkankę tłuszczową.

Kolacja dla uproszczenia może być 1/2 obiadu.

.