Dieta

Imię: P. Ireneusz Sawuk

Data: 25 / 08 / 2020

Przed posiłkiem

Woda letnia/ciepła :

do wyboru :

z cytryną

aloesem

z imbirem i cytryną

czystek

Nawodnienie organizmu przed śniadaniem ma za zadanie pomóc w oczyszczeniu jelita, przewodu pokarmowego, pobudza matabolizm, przygotowuje organizm do wchłonięcia cennych wartości odżywczych z pożywienia

Nawadniaj organizm 1-2 szklankami wody przed śniadaniem

Należy zacząć od takiej ilości aby czuć się komfortowo.

Posiłek 1

7:00

Do wyboru

3 jaja

( w fomie omletu*/ szakszuki/jajecznicy, gotowane)

+

2 małe kromki chleba pełnozianistego lub bulka pełnoziarnista/ graham posmarowane masłem

+

warzywa

lub

100g twarogu pełnotłustego

+

2 małe kromki chleba pełnozianistego lub bulka pełnoziarnista/ graham posmarowane masłem/serkiem

+

warzywa

lub

– pasta z warzyw strączkowych + kromka/2 chleba żytniego/pełnoziarnistego

Śniadanie powinno być zjedzone do 1 – 1,5 h po wstaniu. Na spokojnie, w pozycji siedzącej.

Śniadanie zawsze powinno składać się z białka ( funkcja budulcowa, regeneracyjna

i węglowodanów, ( energia i równowaga glukozowa na dzień)

Pomyśl, że komponując dobrze śniadanie nastrajasz organizm na resztę dnia.To od śniadania zależy w jakim tempie glukoza podnosi się i opada – czyli jak bardzo będzie ciągneło do podjadania

Przepisy w załączniku

Posiłek 2

10:00-11:00

Jogurty/ koktajle /owoce/

jogurt naturalny 250g/grecki + owoc + łyżka ziaren ( siemie lniane, chia, słonecznik)

lub

serek wiejski + warzywa 2 porcje, owoc

lub

koktajl odżywczy 2 miarki przygotowany na mleku 2,5%, kefirze, maślance – 300mllub napoju sojowym 300ml + owoc

II śniadanie proponuję aby było złożone głównie z białka, warzyw i owoców

Posiłek 3

14:00-14:30

Białko

180g mięsa z kurczaka,indyka wołowego mielonego- nie więcej niż 2 razy w tygodniu

lub

180g chudej (dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak)

140 ryby tłustej (łosoś, makrela, śledź)

+

100 g węglowodanów:

– kasza gryczana, jęczmienna, ryż (najlepiej brązowy) ziemniaki ( 2 razy w tyg max) bataty, makaron pełnoziarnisty

+

Makro i mikroskładniki:

warzywa zwłaszcza sezonowe

marchew brokuły, kalafior

Obiad

Zupy same w sobie mają zazwyczaj znacznie mniej kalorii od tzw II dania.

Jeśli chcesz by zupa była pełnowartościowym posiłkiem pamiętaj o dodaniu do niej białka.

Może to być fasolka, klopsy, czy krewetki, kulka mozarelli

Warzywa strączkowe : fasola, soja, ciecierzyca należy traktować jako białko

Posiłek 4

18:00-19:00

Sałatki / Omlety / Kanapki

Białko

120g mięsa z kurczaka,indyka wołowego mielonego- nie więcej niż 2 razy w tygodniu

lub

150g chudej (dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak)

130 ryby tłustej (łosoś, makrela, śledź)

lub

soczewica zielona 150g, tofu 150g, ciecierzyca

+

40-50 g węglowodanów – kasza gryczana, jęczmienna, ryż brązowy, ziemniaki ( 2 razy w tyg max) bataty, makaron pełnoziarnisty( pół szklaki)

+

Warzywa surowelub gotowane na parze

Kolacja powinna być pełnowartościowym posiłkiem.

Proponuję ograniczyć węglowodany, na rzecz białka i lekkich warzyw.

Staraj się jeść lekko, z duża ilością warzyw sezonowych.

Jeśli przerwa między ostatnim posiłkiem a pierwszym na dzień następny jest za duża to organizm może próbować „nadrobić” tzn jest większa szansa na podjadanie czy zły wybór produktów na następny dzień. Może również zacząć magazynować „na zapas” tkankę tłuszczową.

Posiłek 5

ewentualnie

Małe sałatki / słupki warzyw z dipem

Wybrane warzywa np:

marchew, seler naciowy, papryka, ogórek

+

jogurt naturalny wymieszany z ziołami i ulubionymi przyprawami

.