Dieta

Imię: Marta Chojnacka

Data: 05 / 08 / 2020

Posiłek

Danie

Komentarz

Przed śniadaniem

Woda letnia/ciepła :

może być z dodatkiem:

cytryny

aloesu

imbiru

Nawodnienie organizmu przed śniadaniem ma za zadanie pomóc w oczyszczeniu jelita, przewodu pokarmowego, pobudza matabolizm, przygotowuje organizm do wchłonięcia cennychy wartości odżywczych z pożywienia

Nawadniaj organizm 1-2 szklankami wody przed śniadaniem

Zacznij od takiej ilości aby czuć się komfortowo.

Posiłek 1

ok 7:00 – 8:00

Do wyboru
2 jaja ( w fomie omletu*/ szakszuki/jajecznicy, gotowane)
+ 2 małe kromki chleba pełnozianistego lub bulka pełnoziarnista/ graham
+ warzywa

lub

100g twarogu pełnotłustego
+ 2 małe kromki chleba pełnozianistego lub bulka pełnoziarnista/ graham
+ warzywa

lub

kanapki 2 małe kromki chleba pełnozianistego lub bulka pełnoziarnista/ graham + pasta z warzyw strączkowych + warzywa

Posiłek 2

10:00 – 11:00

Koktajle*/ jogurty z owocami/ musli

Do wyboru:

jogurt naturalny/grecki 250-300g

+ 1-2 porcje owocu

+ kilka orzechów włoskich/lasków/ nerkowca

lub

serek wiejski

+

Owoce + kilka orzechów (wersja na słodko)

Warzywa ( wersja na słono)

lub

koktajl*

Posiłek 3

14:00 – 15:00

Białko

Do wyboru

120g mięsa z indyka, wołowego mielonego- nie więcej niż 2 razy w tygodniu

lub

150g ryby chudej (dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak)

130 ryby tłustej (łosoś, makrela, śledź)

lub

150g soczewica zielona,

150g tofu

120 g ciecierzyca

+

Węglowodany:

50g (5 łyżek)

Do wyboru:

– kasza gryczana, ryż najlepiej brązowy, kasza jęczmienna, makaron pełnoziarnisty

ziemniaki 2-3 sztuki – 2 razy w tyg max

+

makro i mikroskładniki:

-warzywa : zwłaszcza sezonowe

marchew brokuły, kalafori, duszona cukinia ze szpinakiem, papryka,

warzywa na patelnie : ( mieszanki bez ziemniaków)

wszelkie świeże surówki, sałatki, kiszonki

Obiad

Zupy same w sobie mają zazwyczaj znacznie mniej kalorii od tzw II dania.

Jeśli chcesz by zupa była pełnowartościowym posiłkiem pamiętaj o dodaniu do niej białka.

Może to być fasolka, klopsy, czy krewetki, kulka mozarelli

Warzywa strączkowe : fasola, soja, ciecierzyca należy traktować jako białko

Warto równiez pamiętać o ziarnach słonecznika, dyni i dodawać je do posiłkiu w celu zwiększenia ilości białka – nie więcej niż płaską łyżkę

ze względu na ich kaloryczność

Posiłek 4

18:00 – 19:00

Sałatki / zupy krem /kanapki

Białko

Do wyboru:

100g mięsa z kurczaka,indyka wołowego mielonego- nie więcej niż 2 razy w tygodniu

lub

120g chudej ryby(dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak)

90-100 ryby tłustej (łosoś, makrela, śledź)

lub

mozzarella 100g

+

Węglowodany

Do wyboru:

30 g-40 g ( 3 łyżki- 4 łyżki)

kasza gryczana, jęczmienna, ryż brązowy, bataty, makaron pełnoziarnisty, duża kromka chleba

+

Warzywa, najlepiej surowe

Kolacja może być połową porcji obiadowej

Warto skupić się wtedy na ilości białka a ograniczyć węglowodany.

Można korzystać z gotowych produktów typu „warzywa na patelnię” wybieraj mieszanki bez ziamniaków

Posiłek 5

ewentualny

ok 21:00

Małe sałatki / słupki warzyw z dipem

Wybrane warzywa np:

marchew, seler naciowy, papryka, ogórek

+

jogurt naturalny wymieszany z ziołami i ulubionymi przyprawami

lub hummus

W momencie jeśli zdajesz sobie sprawę, że pójdziesz spać bardzo późno i zastanawiasz się czy jeść kolejny posiłek czy lepiej nie – odpowiedź brzmi: JEŚĆ

Jeśli przerwa między ostatnim posiłkiem a pierwszym na dzień następny jest za duża to organizm może próbować „nadrobić” tzn jest większa szansa na podjadanie czy zły wybór produktów na następny dzień. Może również zacząć magazynować „na zapas” tkankę tłuszczową.

Staraj się jeść lekko, z duża ilością warzyw sezonowych.

Organizm potrzebuje się wyciszyć i jak najmniej pracować.

Im więcej zjesz ciężkostrawnych potraw o późnej godzinie

tym większe prawdopodobieństwo, że obudzisz się zbolały.

Ostatni posiłek należy zjeść ok 3 h przed położeniem się spać.

Proponuję posiłek bez węglowodanów, lub ze znacznym ograniczeniem.