Dieta

Imię: Sałatki

Data: 08 / 06 / 2021

Sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem

Składniki (na 2 porcje):

1/4 główki sałaty lodowej/ mieszanki sałat

2 jajka ugotowane na pół twardo

1/4 czerwonej cebulki, posiekanej w piórka

1 łyżeczka kaparów

kilka pomidorków suszonych

60 g wędzonego na zimno łososia

ogórek świeży

Sos : 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 płaskie łyżeczki miodu, 2 płaskie łyżeczki musztardy delikatesowej, 1 płaska łyżeczka musztardy z ziarnami, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę rwiemy na kawałki. Jajka kroimy na pół, łososia dzielimy na mniejsze części, ogórka kroimy w plasterki.
  2. W małej miseczce umieszczamy składniki dressingu i ucieramy łyżeczką do połączenia.
  3. Na półmisku układamy sałatę, jajka, cebulkę, kapary, łososia, ogórka. Polewamy dressingiem.

Sałatka z halloumi i mango

Składniki (na 2 porcje):

200 g sera halloumi

250 g pomidorów koktajlowych

dowolna sałata

pól mango/truskawki

mały świeży ogórek

łyżka uprażonych ziaren słonecznika

Sos : łyżka miodu, łyżka musztardy francuskiej/ lub i osobno ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Halloumi odsączamy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry. Kroimy warzywa w plasterki, słonecznik podprażamy na suchej patelni.

Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy plastry halloumi, smażymy z obu stron do zrumienienia. Plastry sera dokładamy do sałatki i podajemy od razu po przygotowaniu. Polewamy sosem

Sałatka z brokułem i fetą

Składniki (na 3 porcje):

1 mały brokuł

80 g sera feta

Łyżka płatków migdałów uprażonych

Łużka słonecznika

2 łyżki kukurydzy konserwowej

Sos czosnkowy: 200 g gęstego jogurtu, 1-2 duże ząbki czosnku, sok z cytryny do smaku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól do smaku, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Brokuł dzielimy na nieduże różyczki, wrzucamy na wrzątek, gotujemy przez około 3-4 minuty lub odrobinę dłużej, aż będzie miękki, ale w dalszym ciągu jędrny. Odcedzamy go, przelewamy zimną wodą.Ser kroimy w niedużą kostkę. Można go też po prostu pokruszyć. Mieszamy z pozostałymi sałatkami.