Dieta

Imię: Teresa Ziemlewska

Data: 17 / 09 / 2020

Posiłek

Danie

Komentarz

Przed śniadaniem

Woda letnia/ciepła :

może być z dodatkiem:

cytryny

aloesu

imbiru

Nawodnienie organizmu przed śniadaniem ma za zadanie pomóc w oczyszczeniu jelita, przewodu pokarmowego, pobudza matabolizm, przygotowuje organizm do wchłonięcia cennychy wartości odżywczych z pożywienia

Nawadniaj organizm 1-2 szklankami wody przed śniadaniem

Zacznij od takiej ilości aby czuć się komfortowo.

Posiłek 1

Do wyboru

Śniadania białkowe:
2 jaja ( w fomie omletu*/ szakszuki/jajecznicy, gotowane)
+ 2 małe kromki chleba pełnozianistego lub bulka pełnoziarnista/ graham
+ warzywa

lub

100g twarogu pełnotłustego
+ 2 małe kromki chleba pełnozianistego lub bulka pełnoziarnista/ graham
+ warzywa

lub



Śniadania węglowodanowe:

kanapki 2 małe kromki chleba pełnozianistego lub bulka pełnoziarnista/ graham + pasta z warzyw strączkowych + warzywa

owsianki/jaglanki
30-40 g płatków owsinych /kaszy jaglanej
+
250ml mleka /napoju roślinnego
+ owoce/orzechy

Śniadanie powinno być zjedzone do 1 – 1,5 h po wstaniu. Na spokojnie, w pozycji siedzącej.

Śniadanie zawsze powinno składać się z białka ( funkcja budulcowa, regeneracyjna

i węglowodanów ( energia i równowaga glukozowa na dzień)

Pomyśl, że komponując dobrze śniadanie nastrajasz organizm na resztę dnia.To od śniadania zależy w jakim tempie glukoza podnosi się i opada – czyli jak bardzo będzie ciągneło do podjadania.

Posiłek 2

Koktajle*/ jogurty z owocami/ musli

Do wyboru:

jogurt naturalny/grecki 250-300g

+ 1-2 porcje owocu

+ kilka orzechów włoskich/lasków/ nerkowca

lub

serek wiejski

+

Owoce + kilka orzechów (wersja na słodko)

Warzywa ( wersja na słono)

lub

koktajl*

*przepisy w załączniku

Posiłek 3

Białko

Do wyboru

120g mięsa z indyka, wołowego mielonego- nie więcej niż 2 razy w tygodniu

lub

150g ryby chudej (dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak)

130 ryby tłustej (łosoś, makrela, śledź)

lub

150g soczewicy zielonej,

150g tofu

150 g ciecierzycy

+

Węglowodany:

50g (5 łyżek)

Do wyboru:

– kasza gryczana, ryż najlepiej brązowy, kasza jęczmienna, makaron pełnoziarnisty

ziemniaki 2-3 sztuki – 2 razy w tyg max

+

makro i mikroskładniki:

-warzywa : zwłaszcza sezonowe

marchew brokuły, kalafori, duszona cukinia ze szpinakiem, papryka,

warzywa na patelnie : ( mieszanki bez ziemniaków)

wszelkie świeże surówki, sałatki, kiszonki

Obiad

Zupy same w sobie mają zazwyczaj znacznie mniej kalorii od tzw II dania.

Jeśli chcesz by zupa była pełnowartościowym posiłkiem pamiętaj o dodaniu do niej białka.

Może to być fasolka, klopsy, czy krewetki, kulka mozarelli

Warzywa strączkowe : fasola, soja, ciecierzyca należy traktować jako białko

Warto równiez pamiętać o ziarnach słonecznika, dyni i dodawać je do posiłkiu w celu zwiększenia ilości białka – nie więcej niż płaską łyżkę

ze względu na ich kaloryczność

Posiłek 4

Sałatki / zupy krem /kanapki

Białko

Do wyboru:

100g mięsa z kurczaka,indyka wołowego mielonego- nie więcej niż 2 razy w tygodniu

lub

120g chudej ryby(dorsz, morszczuk, mintaj, szczupak)

90-100 ryby tłustej (łosoś, makrela, śledź)

lub

mozzarella 100g

+

Węglowodany

Do wyboru:

30 g-40 g ( 3 łyżki- 4 łyżki)

kasza gryczana, jęczmienna, ryż brązowy, bataty, makaron pełnoziarnisty, duża kromka chleba

+

Warzywa, najlepiej surowe

Jeśli po kalacji zamierzasz trenować warto aby posiłek był pełnowartościowy i składał się ze wszystkim składników odżywczych. Dzięki temu trening jest efektywniejszy, masz siłę zrobić go dłużej.

Jeśli dzień jest bez treningu warto ograniczyć węglowodany na rzecz białka i warzyw

Można korzystać z gotowych produktów typu „warzywa na patelnię” wybieraj mieszanki bez ziamniaków

Jeśli przerwa między ostatnim posiłkiem a pierwszym na dzień następny jest za duża to organizm może próbować „nadrobić” tzn jest większa szansa na podjadanie czy zły wybór produktów na następny dzień. Może również zacząć magazynować „na zapas” tkankę tłuszczową

Organizm potrzebuje się wyciszyć i jak najmniej pracować, dlatego warto aby ten ostatni posiełek był lekkostrawny.

Im cięższe produkty zostaną zjedzone, tym większe prawdopodobieństwo, że obudzisz się obolała.

+

.